Maddage - festmåltidet

Middelaldermad

Gennem forskellige weekender i sæsonen har vi fokus på mad i middelalderen. Vi sætter fokus på forskellige emner indenfor middelalderlige madkultur de forskellige weekender.

Borgmesteren har indbudt til stort gilde i sin store sal. Hans datter er blevet trolovet og det skal fejres.

Der skal derfor laves den fineste mad med alle de dyre krydderier importeret fra Hansastæderne.

Madmor har fået frie hænder og derfor laves der pølser, postejer og der steges kyllinger. I ovnen bages det fineste hvede brød, hvori der endda er kanel og rosiner. Det dufter himmelsk, når de tages ud af den store ovn.

Der skal laves så meget mad at andre husholdninger også er sat til at lave mad for at der kan være nok. Når købmanden og Ridder Svane inviterer til gilde, sættes hele byen i sving. Der dækkes op i gildesalen med det fineste service og kander i hesteform. 

Kom forbi og hør om, hvordan de fine spiste i middelalderen - hvad brugte de af krydderier og hvad spiste man til dessert?

 

Ret til ændringer forbeholdes.

Skulle du selv få lyst til at prøve en middelalderlig opskrift, følger herunder en opskrift på dessert.

Kager af marcipan

500 g rå marcipan 
250 g florsukker
1 spsk rosenvand
1 æggehvide
Rigeligt stjerneanis/koriander til drysning
1-2 æggehvider, let piskede til pensling

Ælt marcipan med sukker, æggehvide og rosenvand til en tyk, ensartet masse. Bred massen ud med en tykkelse på 1,5 cm på bagepapir og stik kagerne ud med en cirkelrund udstikker (10 cm i diameter). Pensl med æggehvide og strø rigeligt stjerneanis eller koriander på kagerne. Pensl efter med mere æggehvide. Bag ved 180 grader til de bliver gyldne - ca. 15 minutter. De  færdige, afkølede kager skæres evt. ud i små lagkagestykker.

(Kilde: Bi Skaarup og Henrik Jacobsen "Middelaldermad, kulturhistorie, kilder og 99 opskrifter". Gyldendal 1999)