top of page
Blide_MC_header01.jpg
triangle4.png

BOGTRYKKERKUNSTEN

Temadage — 6. - 12. august

 

I uge 32 sætter vi fokus på bogtrykkerkunsten. Vores medarbejdere og frivillige er dygtige og passionerede mennesker, og nogle af dem har specialiseret sig i fantastiske emner. Jorge, der er Middelaldercentrets markedsføringsansvarlige, har en passion for den tidlige bogtrykkerkunst.

Det har ført til, at han, sammen med  en af vores andre medarbejdere Ben Woldring, har rekonstrueret en sen 1400-tals trykpresse. Der findes ingen bevarede trykpresser fra middelalderen, ingen tegninger eller anden dokumentation af, hvordan de var bygget, og det er derfor svært at rekonstruerer en sådan. Denne presse er baseret på tegninger og optegnelser fra 1500-tallet og er det bedst mulige bud på, hvordan en tidlig trykpresse (Gutenbergpresse) så ud.

Jorge har allerede trykt flere bøger på pressen, og hele forløbet, motivationen bag og kilderne kan der læses mere om på hans instagram @preloprints eller hjemmesiden www.preloprints.com.

 

Der findes ikke mange rekonstruktioner af de tidlige trykpresser i verden, og det er derfor ret unikt, at vi kan fremvise denne – og at den kan ses i brug.

 

Den opmærksomme læser vil nok tænke, at en sen 1400-tals trykpresser og Sundkøbing anno 1412 ikke helt er tidssvarende – og det er ganske korrekt. Men vi synes, at det er så fantastisk et håndværk, en spændende historisk proces, der revolutionerede bøgernes verden, og en unik mulighed for vores gæster at opleve pressen i brug, at vi i denne uge tillader en anakronisme.

 

Vi har derfor ryddet boden, hvor skrædderen plejer at være, for at Jorge kan opstille sin trykpresse i uge 32. Han vil i løbet af ugen demonstrere, hvordan den virker, og hvordan Gutenbergs nye teknikker revolutionerede bogproduktionen i middelalderen.

program lørdag 6. august

10:00

10:30 - 11:30

12:00

14:00

14:30 - 15:30

15:00

16:00

Middelaldercentret åbner

Buebanen åben

Bliden affyres

Ridderturnering

Buebanen åben

Kanoner affyres

Middelaldercentret lukker

Ret til ændringer i programmet forbeholdes, så hold øje med denne side for flere oplysninger.

slide1.jpg

KONTAKT OS

Du altid er velkommen til at kontakte os med generelle spørgsmål.

message.png
phone-call.png
bottom of page