top of page
  • icon_instagram_indigo
  • icon_facebook_indigo
  • icon_youtube_indigo

STRATEGI

2025-2030

MC_logowhite.png

classic 2.0

INDLEDNING

Middelaldercentret - Forsøgscenter for historisk teknologi har formuleret en strategi for de kommende år. Strategien skal vise retningen mod et mere økonomisk robust og socialt bæredygtigt middelaldercenter, hvor det unikke ved Middelaldercentret, og gæsternes glæde, driver udviklingen.

Strategien er som udgangspunkt for perioden 2025-2030 eller så længe den er meningsgivende for Middelaldercentrets virksomhed.

StrategiMiddelaldercentret14.jpg

Strategiens

opbygning

Strategien er bygget op som følger:

 

  1. Centrets udgangspunkt - strategiens grundlag.

  2. Værdigrundlag og formål som tegner den ambition og et arbejdsmotto for alt hvad Middelaldercentret foretager sig.

  3. Mål: De mål, der tegner Middelaldercentrets strategiske retning.

  4. Strategiske indsatser: indsatser, der skal tjene til at målene indfries.

  5. Principper og tilgange i det videre arbejde.

Centrets udgangspunkt

Strategiens grundlag

Middelaldercentret er et Videnspædagogisk Aktivitetscenter (VPAC), der har knopskudt siden 1989. I dag er det et af verdens få eksperimental arkæologiske middelalderattraktioner i verden, og Nordeuropas mest gennemførte rekonstruerede 13-1400-tals-miljø.

 

Middelaldercentret rummer forskellige oplevelseszoner: Den fiktive rekonstruerede købstad anno 1400 Sundkøbing, zoner der viser teknologi og mytologi, og fantasy-inspireret formidling af perception af middelalderen - i oplevelsesuniverset Griffenholm. Det er ‘hands on’, tidsrejse og aktive oplevelser. Middelaldercentret har også en række værtskabs-funktioner, som er en integreret del af oplevelsen - bl.a. Gæstgiveriet Den Gyldne Svane.

Centret er rundet af en stærk tradition inden for eksperimentalarkæologi og reenactment. Middelaldercentrets VPAC-status præger ligeledes stedets ånd - børn og skoler har alle dage haft højt prioriteret. Middelaldercentret er den største turistattraktion i Guldborgsund Kommune, og blandt de største turistattraktioner, kultur-, videns- og læringsinstitutioner på Sydhavsøerne generelt.

 

Centret har en lang tradition for at henvende sig til et bredt publikum; lokale besøgende og skoler befolker primært Middelaldercentret i skuldersæsonerne, og i højsæsonen præges centret af Sydøstdanmarks folkelige turisme - særligt tyskere.

StrategiMiddelaldercentret12.jpg

Middelaldercentret vil fortsat styrke sin position som lokalområdets vigtigste og mest folkelige kulturattraktion. Denne turisme er selvfølgelig i konstant udvikling, og det skal centret derfor også være.

 

Middelaldercentret har i en årrække oplevet nedgang i økonomisk støtte, færre aktive frivillige og stagnerende udvikling. Endvidere har Middelaldercentret oplevet øget konkurrence på markedet for middelalderoplevelser. Alt dette har tilsammen været medvirkende til dalende besøgstal og faldende lokal opbakning. Middelaldercentret vil til hver en tid også være sårbar overfor udefrakommende faktorer så som vejr, klimaforandringer og turismekonjunkturer. Centret skal derfor styrke sin lokale opbakning og fortsat udvikle sit forretningsgrundlag.

StrategiMiddelaldercentret09.jpg

I sommeren 2024 udførtes en række kvantitative og kvalitative gæste- og markedsanalyser, der sikrer at denne strategi kan udføres på oplyst grundlag. Disse analyser viste bl.a., at det er centrets kerneprodukt - den levende og aktive oplevelse af middelalderen - der driver gæsternes motivation for at besøge centret.

 

De kommende års strategi, vil derfor fokusere på at få højnet Middelaldercentrets kerneoplevelse som lokal signatur-attraktion, at styrke centrets konkurrencedygtighed og sænket centrets sårbarhed overfor udefrakommende faktorer. Dette skal ske på en måde, så centrets udvikling på et helt nyt niveau centrerer sig om gæsternes behov og drømme, og på en måde hvor robusthed, social og økonomisk bæredygtighed er i fokus.

StrategiMiddelaldercentret13.jpg

Middelaldercentrets

Værdigrundlag og formål

Følgende udsagn skal tegne Middelaldercentrets overordnede ambition for fremtiden.

Vi er til for at give vores gæster nysgerrighed og forståelse for Nordeuropas middelalder.

 

Det gør vi gennem relevante, aktive, underholdende og dialogbaserede oplevelser med høj social kvalitet.

 

Vi er de bedste af vores slags i Nordeuropa i popularitet og kvalitet.

 

Vi er en signaturoplevelse for Lolland-Falster og omegn.

Mål

MÅL 1 : 50.000 gæster og/eller en besøgsøkonomi på over ca. 7 mio. ved udgangen af 2027.

MÅL 2: En mere økonomisk robust, socialt bæredygtigt og professionel arbejdsplads for både frivillige, interessenter og ansatte.

MÅL 3: En mere helhedsorienteret og opdateret faglighed.

paper_mc.jpg

Hvorfor

disse

mål?

MÅL 1: Middelaldercentret har haft dalende besøgstal i en årrække. Dette i en tid hvor der har været vækst blandt sammenlignelige attraktioner, og turismen i nærområde er steget. Middelaldercentret oplever høj konkurrence fra flere kanter og stor sårbarhed overfor sæsonens konjunkturer, vejret o.s.v. Det er nødvendig for Middelaldercentrets udvikling, at centret kommer ind på den rigtige vækstkurve, styrker sin konkurrenceposition og finder et mindre sårbart set up for sin forretning.

 

MÅL 2: Middelaldercentret som arbejdsplads og samfundsaktør har en række udviklingspotentialer. F.eks. inden for socialt arbejdsmiljø, sammenhængskraft med lokalsamfundet og klogere brug af ressourcerne. I de kommende år skal Middelaldercentret derfor arbejde med professionalisering, digitalisering, og forbedrede arbejdsgange. Middelaldercentret skal tilmed udvikle sin sociale bæredygtighed - både internt og eksternt. Internt skal centret styrke trivsel og socialt arbejdsmiljø. Eksternt skal centret øge sit bidrag til lokal uddannelse, børns trivsel og samarbejde mere med bæredygtige lokale producenter. Centret fysiske rammer har også vokset sig store, vedligeholdelsestunge og sårbare overfor klimaforandringer. Centrets fundraising og fysiske udvikling skal derfor sikre at centrets kerne og særlige kendetegn fortsat består med alt hvad dertil hører af atmosfære, faciliteter til kerneaktiviteter og robusthed.

 

MÅL 3: Middelaldercentret skal tænke sin faglighed mangfoldigt. Arkæologi, historie, antropologi, markedsføring, oplevelsesdesign, service-design, brugerstudier, didaktik, pædagogik og håndværk er alle fagligheder, der er lige vigtige for Middelaldercentret. En tværfaglig profil skal derfor i højere grad præge centrets strategiske udvikling. Det er også nødvendigt at styrke ‘den store middelalderfortælling’. Bærende elementer i middelalderens virkelighed, såsom landbrug, religion og 13- og 1400-tallets sociale revolution, udløst af pest og klimaforandringer, skal i højere grad præge udviklingen af centrets kerneprodukt. Middelaldercentret har en unik faglig tradition som ‘laboratorium’ for middelalderlig eksperimentalarkæologi - en faglighed der gør centret unikt som der derfor fortsat skal udvikles på.

StrategiMiddelaldercentret02.png

Strategiske indsatser

1

Nedenfor beskrives de konkrete strategiske indsatser, der skal tjene til at indfri de tre mål.

Indsatser for mål 1 - 50.000 gæster og/eller en besøgsøkonomi på over 7 mio.

  1. Et mere differentieret brand og oplevelsesprodukt, der fremstår klart i markedsføring og PR.

  2. Middelaldercentret ‘classic 2.0’: Et styrket og mere differentieret kerneoplevelsesprodukt gennem flere eksperimenterende aktiviteter, der tager udgangspunkt i gæsten, dennes behov og interesser.

  3. Bedre oplevelsessammenhænge mellem Middelaldercentrets forskellige oplevelsesmiljøer - d.v.s. Sundkøbing, Griffenholm, Teknologiparken, Den Magiske Skov, Den Gyldne Svane, butikken etc.

  4. Vedvarende udvikling af gæsteanalyser og omsætning af disse til oplevelsesprodukter og mere målrettet markedsføring.

  5. Mindre sårbarhed ift. udsving i besøgsflow vejr m.v. - vi skal tænke sæsonerne mere ‘klogt, og have færre dage med et stort setup til få gæster.

  6. Bedre udnyttelse af nærmarkedets potentialer - f.eks. sommerhusejere - og fortsat styrkelse af appel og service til int. turister - særligt tyskere.

  7. Bedre sammenhænge mellem den historiske kerneoplevelse, sociale- og rekreativeoplevelser samt mad, drikke og service.

  8. Styrket indsats for erhvervssamarbejder, sponsorer & B2B-produkter.

  9. Styrket profil overfor skoler - særligt lokale.

2

Indsatser for mål 2 - En mere økonomisk robust, socialt bæredygtig og professionel arbejdsplads for både frivillige, lokale interessenter og ansatte.

  1. Øget digitalisering og professionalisering af driften.

  2. Styrkelse af social bæredygtighed internt: F.eks. fokus på socialt arbejdsmiljø for både ansatte og frivillige, nedsættelse af et kontaktudvalg, socialt årshjul, onboardring-program etc.

  3. Styrkelse af social bæredygtighed eksternt: F.eks. styrkelse af tilbud til lokale skoler, specialklasser, foreninger m.v.

  4. Styrkelse af samarbejde med lokale producenter samt bæredygtighedsfokus i eksterne samarbejder.

  5. Udvikling af et evaluerings-setup for socialt og psykisk arbejdsmiljø.

  6. Fokus på bedre internt samarbejde og smartere brug af Middelaldercentrets menneskelige resurser - f.eks. afsøgning af hvem i teamet, der har talent for at gå på tværs af funktioner, og hvem, der med fordel kan fokusere mere.

  7. Et fokus i fundingarbejdet, der sikrer økonomisk bæredygtig drift, sikrer kerneproduktet, ruster Middelaldercentret bedre mod klimaforandringer, sikrer den unikke atmosfære, og som hjælper Middelaldercentret med at løse lokale samfundsudfordringer.

  8. Opdyrkelse af nye eksterne samarbejder - f.eks. virksomheder, uddannelsesinstitutioner og studentergrupper.

StrategiMiddelaldercentret01.png

3

Indsatser for mål 3 - En mere helhedsorienteret og opdateret faglighed.

  1. Genoplivning, udvikling og gentænkning af Middelaldercentrets eksperimental-arkæologiske tradition.

  2. Styrkelse af Middelaldercentrets flerfaglige profil: Didaktik, pædagogik, service management, gæste-analyser og oplevelsesdesign o.s.v. skal indgå i fagudvikling, opkvalificering og sæson-onboarding.

  3. Øget indsats for at få 13- og 1400-tallets ‘store fortællinger’ ind i formidlingen: Religion, teknologisk udvikling, sociale forandringer affødt af pest og Den Lille Istid.

  4. En tilgang til autenticitet, der afspejler Middelaldercentrets værdigrundlag og formål.

paper_mc.jpg

Syv principper for vores

tilgang til gæsterne

Middelaldercentret er for alle! Men forskellige mennesker skal mødes på forskellige måder og på forskellige tidspunkter.

I vores arbejde med gæsterne, arbejder vi ud fra syv strategiske principper:

  1. Vi forsøger altid at anskue og udvikle Middelaldercentrets oplevelser og services fra gæstens synspunkt.

  2. Vi arbejder altid videns- og databaseret med gæste-udvikling.

  3. Vi designer både dags- og sæsonprogram efter gæsternes flow og behov.

  4. Gæsterne kommer sjældent alene. Derfor skal de tilgås som de sociale grupper de er, med de sociale formål grupperne har.

  5. Èn gæst kan komme i forskellige sociale kontekster med forskellige formål. Kan oplevelserne imødekomme det, er der grobund for genbesøg og merforbrug.

  6. Gæsternes historiske og aktivitetsmæssige præferencer, deres sociale formål med besøget og praktikken omkring besøget, kan ikke løsrives fra hinanden.

  7. Alle kan synes at middelalder er spændende - det gælder bare om at finde den rette vinkel.

paper_mc.jpg

Strategiens liv og implementering

Strategien skal virkeliggøres gennem en række indsatser:

  • Strategien skal indarbejdes i det sprog, vi bruger i udvikling, markedsføring, kommunikation og formidling.

  • En årlig strategi-workshop, hvor hele teamet samt andre indbudte interessenter - f.eks. bestyrelsesmedlemmer eller tætte samarbejdspartnere, evaluerer på strategien, og hvordan det går med at realisere den.

  • En handleplan for implementering af strategien - indeholdende:

    • Delmål

    • Oversigt over realistiske tiltag vi mener tjener strategien

    • Tidsplan for test, evaluering og implementering af de respektive tiltag

StrategiMiddelaldercentret05.jpg
bottom of page