top of page
Kannoner_MC_header04.jpg

Krig i middelalderen – Kanoner og krigsvogne

På Middelaldercentret kan opleves et stort udvalg af middelalderenes krudtvåben. Vi har flere kanoner, en bombard og flere hagebøsser. 

 

I første halvdel af 1300-tallet dukkede de første kanoner op på slagmarker rundt omkring i Europa, og i løbet af ganske kort tid, var der store mængder krudt og ammunition i de europæiske våbenkamre.

 

Middelaldercentrets kanoner er kopier og rekonstruktioner af originaler fra middelalderen, og der forskes fortsat i middelalderens krudtvåben på Middelaldercentret. Der er blandt andet tilknyttet en forskergruppe, der har lavet forsøg med at fremstille krudt efter middelalderligeopskrifter.

Anholtkanonen og svingbassen er små transportable kanoner. Anholtkanonen er en bagladerkanon og blev fundet i 1990 ud for Anholt. Den er monteret på en vogn, så den kan flyttes rundt. Den er en skibskanon, lige som svingbassen, der har sit navn, fordi den kan drejes ganske let.

 

Praktisk info:

Den store bombarde, den nye anholtkanon, svingbassen og de små hagebøsser affyres hver lørdag kl. 15:00, samt om onsdagen i højsæsonen.

De befinder sig oppe ved bliden.

 

Kanonerne larmer, så det er tilrådeligt at holde sig selv og små børn, for ørerne og evt. gå lidt væk fra affyringsområdet, hvis man har hunde med, der ikke er skudtrænede.

Kanoner

Kannoner_MC07.jpg
Kannoner_MC_header03.jpg

Vidste du at:

Hagebøsser var middelalderens håndskydevåben, en form for gevær eller lille håndkanon.

Bombarden er en robust middelalderkanon, der ofte blev brugt ved belejringer til at nedbryde murer.

bottom of page