top of page
prjekt_blide-1.jpg

Projekt Blide

blide_cover1.png

Vi bygger en ny blide!

På Middelaldercentret fokuserer vi på at give vores gæster en inddragende og spændende oplevelse. Vi arbejder på et nyt projekt for 2023: vi skal bygge en ny blide!

 

En blide er en middelalderlig belejringsmaskine, der blev brugt til at skyde projektiler mod borgmure, så belejren kunne trænge ind. Bliden bliver en sjov og anderledes måde for vores gæster, at lære om denne fascinerende del af historien. Vi inviterer dig til at komme og opleve den fantastiske blide i 2023.

Medieval trebuchet projectiles.
Anchor 1
prjekt_blide-3.jpg

Om projektet

Middelaldercentret er et arkæologisk frilandsmuseum, der arbejder med at bevarer og formidle fortidens teknologier og håndværk.

Med dette projekt vil vi undersøge, hvordan det traditionelle håndværk stadig lever i vores moderne verden, og hvordan vores forfædre udviklede teknikkerne til perfektion.

 

På denne side kan du lære mere om projektet, og hvordan det kan ændre vores opfattelse af fortiden!

Medieval knight cheering.
Medieval trebuchet shooting.
prjekt_blide-2.jpg

Nedtællingen er begyndt!

Det første officielle skud med den ny blide på Middelaldercentret vil være Skt. Hans aften 23. Juni 2023.

 

Gør dig klar til at deltage i denne fantastiske oplevelse! Sæt kryds i kalenderen og kom og vær med til denne spændende oplevelse!

UPDATES

Torsdag d. 9. marts 2023

Trebuchet Torsdag #1 

Der ligger et enormt håndværksmæssigt træarbejde bag det at bygge en blide. Det er ikke enhver tømrer, der kan bygge en blide. Det kræver stor erfaring med historisk håndværk og traditionelle byggemetoder. Den slags håndværkere hænger ikke på træerne, men når man finder den rette, får man en utrolig mængde viden og indsigt i et meget fascinerende håndværk.

Vi er så heldige, at der her i Sundby, ganske tæt på os, bor den helt rette mand til opgaven, nemlig tømrer, bevaringshåndværker og møllebygger Christoffer Palle. Han har sammen med sit team af lærlinge og svende, påtaget sig den lidt usædvanlige opgave, vi har stillet ham. 

En sjov anekdote er, at den oprindelige blide fra 1989 også blev bygget af en møllebygger, nemlig Bjarne Frølich Petersen. Så traditionen holdes også her i hævd.

 

På Middelaldercentret elsker vi godt, traditionelt håndværk, og har altid arbejdet med at formidle det gamle historiske håndværk. Derfor er det en fryd at se, hvordan C.Palle og hans medarbejdere går til opgaven med stor interesse og viden. Dét er levende kulturhistorie.

 

Holdet hos C.Palle består af tømrermester Christoffer Palle, Oliver Neven, Anders Østerholm og Jeppe Toft Jachobsen og selvfølgelig værkstedshunden Coco!

Master joiner and 3 journeymen.
Working on the frame of a medieval trebuchet.
Working on the frame of a medieval trebuchet.
Detail of woodwork on a the frame of a medieval trebuchet.
Detail of woodwork on a the frame of a medieval trebuchet.
Golden Retriever in a carpentry.

Torsdag d. 16. marts 2023

Trebuchet Torsdag #2 

Træarbejdet er godt i gang, og vi glæder os til at vise jer lidt mere af byggeriet i denne video.

 

En af de ting vi er ret stolte af i dette projekt er, at vi bruge lokalt træ, der er fældet i skove her på Lolland-Falster, til at bygge bliden. Egetræet der bruges til rammen og balastkassen er fra Torrig på Lolland og fyrre træet, der bruges til armen er fældet i Hamborgskoven lige bag Middelaldercentret, ca 1. Km fra, hvor bliden kommer til at stå.

 

Vi kan ikke vente til bliden er klar til at skyde. Husk at følge med på vores sociale medie kanaler og tjek vores hjemmeside for at være opdateret på det seneste nye om projektet!

Torsdag d. 23. marts 2023

Trebuchet Torsdag #3 

Smedning er et gammelt håndværk, der har eksisteret i århundreder og stadig praktiseres i dag. En professionel smed kan skabe funktionelle stykker og værktøjer af høj kvalitet ved at manipulere metal med en række forskellige værktøjer og teknikker. 

 

Det meste af det metalarbejde, der blev udført for mere end 30 år siden til den første blide på Middelaldercentret, bliver genbrugt til den nye blide, og Ben, vores smed, har travlt i øjeblikket. Der skal også laves nye dele fra bunden, så smedjen er tændt og hammeren synger. 

 

I træværkstedet er forskellige mejsler også i konstant brug, og derovre har de endda nogle specialfremstillede og meget skarpe mejsler til specialarbejde… f.eks. til at bygge en middelalderlig blide.

 

Husk at sætte et kryds i kalenderen! Det første officielle skud med den ny blide på Middelaldercentret vil være Skt. Hans aften 23. Juni 2023!

Young joiner working with a mallet and a chisel.
Young joiner working with a mallet and a chisel.
Blacksmith hammering on an anvil.
Hand forged nails.
Detail of forget metal parts on the arm of a medieval trebuchet.
Blacksmith working on a forge.
Blacksmith working on a forge.

FOLLOW US

  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • LinkedIn
Middelaldercentret blide

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få opdateringer direkte i din indbakke!

bottom of page