top of page
Blide_MC_header01.jpg

Blide

Middelalderens store belejrings- og kastemaskine.

Oplev det imponerende syn, når vi kaster tunge sten ud over Guldborgsund med vores store kastemaskine.

 

De første skridt til Middelaldercentret var netop en blide, der blev bygget i forbindelse med Nykøbing Falsters 700 års jubilæum. Senere er der kommet flere forskellige typer kastemaskiner til, og flere demonstreres for publikum.

 

Middelaldercentret første blide, der gennem et kvart århundrede tjente som vartegn for centret, måtte tages ud af drift i 2021, da de mange års brug havde slidt den ned. Over de følgende år blev der konstrueret en ny maskine, helt magen til den gamle original, og bygget efter de samme tegninger.


Med åbningen af sæson 2023 kunne den nye maskine tages i brug, og alt der derfor ved det gamle - for Middelaldercentret skal selvfølgelig have både en lille og en stor blide!

Blide_MC07.jpg
Blide_MC_header02.jpg

Vidste du at:

På Middelaldercentret finder du Europas, ja formentlig verdens, største blide! Middelaldercentret har også hjulpet andre museer med at rekontruerer blider - vi var de første, der officielt, rekonstruerede en blide.

Blide_MC08.jpg

En blide er en kastemaskine, der blev brugt til belejringer. Der kendes ingen bevarede blider fra middelalderen.

Middelaldercentrets blide er opbygget efter tegninger og beskrivelser fra middelalderen.

Bliderne er imponerende store maskiner, som blev bygget der, hvor de skulle bruges, da de ikke var transportable i samlet tilstand. De er ingeniørkundskab på højt plan.

Kasteskyts kunne varierer fra sten, ildkugler, døde dyr, bikuber og sågar afhuggede hoveder fra fjenden.

De er utroligt præcise og er relativt hurtige at lade og affyre – noget publikum kan opleve på nærmest hold!

 

Den store blide skal gås ned – to mennesker i hvert hjul. Af sikkerhedsårsager er det kun vores formidlere og frivillige, der får lov at gå i blidehjulet.

 

Når bliden er ladt, skal den affyres. Dette får en gæst fra publikum som regel lov til – igen under kyndig vejledning.

 

Bliderne er ikke klatrestativer, og det kan være meget farligt at kravle rundt inde i hjulene eller på bliderne. Derfor beder vi publikum om blot at se på, og nyde de fine maskiner på tæt hold.

slide1.jpg

Skal du fejre noget specielt?

Holder I et arrangement på Middelaldercentret, er en gruppe på omvisning, eller har I en anden speciel anledning at fejre, er det muligt at købe et privat blideskud.

 

For mere information kontakt Tina Scheel

bottom of page