top of page
Teknologipark_MC_header01.jpg

Teknologiparken

Se, prøv og oplev bilen, elevatoren, flyvemaskinen, evighedsmaskinen og mange andre spændende opfindelser fra middelalderen.

 

Teknologiens vugge

Middelaldercentret har bygget en række af periodens opfindelser og fantastiske maskiner i fuld størrelse. På grundlag af middelalderlige bøger og manuskripter har vi udvalgt en lang række opfindelser, som illustrerer den tidlige teknologihistorie, og som fortæller om en periode af vores nære historie, hvor en række fremtrædende personer med legende sind, kastede sig ud i ret store teknologiske landvindinger.

 

Alle maskinerne kan prøves og afprøves, og der er noget for enhver smag. Parken er delt ind i temaområder; vand, krigsteknologi, løfte- og hejseteknikker og ”evolutionære vildskud”, da vi må sande, at ikke alt, der blev opfundet i middelalderen, fungerede efter hensigten.

 

Krigsbøger – historien om middelalderens ingeniører

I middelalderen blev der udgivet en række krigsbøger i meget få eksemplarer, idet de alle var skrevet til konger eller fyrster. Bøgerne indeholder en masse tegninger og beskrivelser af mekaniske apparater til krigsbrug, anvisninger på fremstilling af krudt og pyrotekniske våben samt dykkerudstyr og meget mere.

 

Mange af illustrationerne ville, ved vi med vores viden i dag, ikke fungere i praksis, og gennemgående er, at forfatterne har ”lånt” eller er blevet inspireret af andres arbejde. Illustrationerne går igen i de forskellige bøger, og fejltagelser bliver gentaget i stedet for at blive rettet. Men derudover er der også en del af apparaterne, der virkede i praksis.

Teknologipark_MC02.jpg
Teknologipark_MC04.jpg

Vidste du at:

Krigsbøgerne er enestående dokumenter og kilder til en periode af den europæiske historie, hvor den teknologiske udvikling var i sin vugge, og hvor fremtrædende personligheder som Leonardo da Vinci, Beringuccio, Bengedans og en række andre store ingeniører kastede sig ud i eksperimenter og opfindelser.

For første gang nogensinde!

Middelaldercentret har på et 5 ha stort areal skabt en teknologipark, hvor periodens fantastiske maskiner og opfindelser er bygget i fuld størrelse. Et sted hvor man kan afprøve tingene og se maskinerne virke og forstå teknologien. Den teknologi, der er grundlag for det højteknologiske samfund, som vi har i dag.

 

Dette gør, at begrebet ”den mørke middelalder” er meget misvisende og slet ikke betegner perioden korrekt, idet der skete så mange teknologiske fremskridt, at der var grobund for mange af de ting, vi tager for givet i dag.

 

Praktisk information:Teknologiparken ligger i Middelaldercentrets fjerne ende, ved Buebanen og Den Magiske Skov.

Teknologipark_MC03.jpg
cta_mads2.jpg

Oplev og afprøv middelalderens ingeniører

Der kan bestilles private rundvisninger i Teknologiparken.

Kontakt os for mere information.

bottom of page