top of page
prjekt_blide-1.jpg

Projekt Blide

blide_cover1.png

Wir bauen eine neue Steinschleuder!

Im Mittelalterzentrum konzentrieren wir uns darauf, unseren Gästen ein fesselndes und aufregendes Erlebnis zu bieten. In 2023 arbeiten wir an einem neuen Projekt: Wir bauen eine neue Steinschleuder!

 

Eine Steinschleuder ist eine mittelalterliche Belagerungsmaschine, die mit Projektilen auf Burgmauern abgefeuert wurden, damit die Angreifer eindringen konnten. Das Bauen der Steinschleuder, wird eine unterhaltsame und andere Art für unsere Gäste sein, diesen faszinierenden Teil der Geschichte kennenzulernen. Wir laden Sie in der Saison 2023 die fantastische Steinschleuder zu erleben.

Medieval trebuchet projectiles.
Anchor 1
tt-21.jpg

Über das Projekt

Das Mittelalterzentrum ist ein archäologisches Freilichtmuseum, das daran arbeitet, die Technologien und das Handwerk der Vergangenheit zu bewahren und zu vermitteln.

 

Mit diesem Projekt werden wir untersuchen, wie das traditionelle Handwerk in unserer modernen Welt noch lebt und wie unsere Vorfahren die Techniken zur Perfektion entwickelt haben.

 

Auf dieser Seite erfahren Sie mehr über das Projekt und wie es unsere Wahrnehmung der Vergangenheit verändern kann!

Medieval knight cheering.
Medieval trebuchet shooting.
MC_blide.jpg

Der Countdown läuft!

Der erste offizielle Schuss mit der neuen Steinschleuder im Mittelaltercenter, wird am Skt. Hans Abend am 23. Juni 2023 sein.

 

Seien Sie bei diesem erstaunlichen Erlebnis dabei!

UPDATES

Torsdag d. 9. marts 2023

Trebuchet Torsdag #1 

Der ligger et enormt håndværksmæssigt træarbejde bag det at bygge en blide. Det er ikke enhver tømrer, der kan bygge en blide. Det kræver stor erfaring med historisk håndværk og traditionelle byggemetoder. Den slags håndværkere hænger ikke på træerne, men når man finder den rette, får man en utrolig mængde viden og indsigt i et meget fascinerende håndværk.

Vi er så heldige, at der her i Sundby, ganske tæt på os, bor den helt rette mand til opgaven, nemlig tømrer, bevaringshåndværker og møllebygger Christoffer Palle. Han har sammen med sit team af lærlinge og svende, påtaget sig den lidt usædvanlige opgave, vi har stillet ham. 

En sjov anekdote er, at den oprindelige blide fra 1989 også blev bygget af en møllebygger, nemlig Bjarne Frølich Petersen. Så traditionen holdes også her i hævd.

 

På Middelaldercentret elsker vi godt, traditionelt håndværk, og har altid arbejdet med at formidle det gamle historiske håndværk. Derfor er det en fryd at se, hvordan C.Palle og hans medarbejdere går til opgaven med stor interesse og viden. Dét er levende kulturhistorie.

 

Holdet hos C.Palle består af tømrermester Christoffer Palle, Oliver Neven, Anders Østerholm og Jeppe Toft Jachobsen og selvfølgelig værkstedshunden Coco!

Master joiner and 3 journeymen.
Working on the frame of a medieval trebuchet.
Working on the frame of a medieval trebuchet.
Detail of woodwork on a the frame of a medieval trebuchet.
Detail of woodwork on a the frame of a medieval trebuchet.
Golden Retriever in a carpentry.

Torsdag d. 16. marts 2023

Trebuchet Torsdag #2 

Træarbejdet er godt i gang, og vi glæder os til at vise jer lidt mere af byggeriet i denne video.

 

En af de ting vi er ret stolte af i dette projekt er, at vi bruge lokalt træ, der er fældet i skove her på Lolland-Falster, til at bygge bliden. Egetræet der bruges til rammen og balastkassen er fra Torrig på Lolland og fyrre træet, der bruges til armen er fældet i Hamborgskoven lige bag Middelaldercentret, ca 1. Km fra, hvor bliden kommer til at stå.

 

Vi kan ikke vente til bliden er klar til at skyde. Husk at følge med på vores sociale medie kanaler og tjek vores hjemmeside for at være opdateret på det seneste nye om projektet!

Torsdag d. 23. marts 2023

Trebuchet Torsdag #3 

Smedning er et gammelt håndværk, der har eksisteret i århundreder og stadig praktiseres i dag. En professionel smed kan skabe funktionelle stykker og værktøjer af høj kvalitet ved at manipulere metal med en række forskellige værktøjer og teknikker. 

 

Det meste af det metalarbejde, der blev udført for mere end 30 år siden til den første blide på Middelaldercentret, bliver genbrugt til den nye blide, og Ben, vores smed, har travlt i øjeblikket. Der skal også laves nye dele fra bunden, så smedjen er tændt og hammeren synger. 

 

I træværkstedet er forskellige mejsler også i konstant brug, og derovre har de endda nogle specialfremstillede og meget skarpe mejsler til specialarbejde… f.eks. til at bygge en middelalderlig blide.

 

Husk at sætte et kryds i kalenderen! Det første officielle skud med den ny blide på Middelaldercentret vil være Skt. Hans aften 23. Juni 2023!

Young joiner working with a mallet and a chisel.
Young joiner working with a mallet and a chisel.
Blacksmith hammering on an anvil.
Hand forged nails.
Detail of forget metal parts on the arm of a medieval trebuchet.
Blacksmith working on a forge.
Blacksmith working on a forge.

Torsdag d. 30. marts 2023

Trebuchet Torsdag #4 

Denne uge vil vi vise jer, hvordan arbejdet skrider fremad på værkstedet. Nyd denne time lapse video af træarbejdet.

Torsdag d. 6. april 2023

Trebuchet Torsdag #5 

Foråret er endelig kommet, og i denne uge er vi glade for at kunne dele nogle flere billeder af det igangværende arbejde på vores nye blide. Det går vildt hurtigt! I næste uge kan I forvente flere nyheder og en overraskelse…

Iron on a glowing forge.
Glowing iron being worked by a master blacksmith.
Joiner drilling on a oak wook block.
Big hole drilled on a oak wood piece.
tt-18.jpg
Joinery work on a frame for a medieval trebuchet.
Joinery work on a frame for a medieval trebuchet.
Camera filming the woodwork construction of a medieval trebuchet.

Torsdag d. 13. april 2023

Trebuchet Torsdag #6 

Bliden er ankommet!

I de sidste to uger har Christopher Palle og hans team sammen med vores personale arbejdet hårdt på, at montere den nye blide her på Middelaldercentret.

Men der er stadig meget, der skal laves, før den er helt færdig og klar til at skyde.

 

Det er dog fantastisk, at se rammen være på plads, og man kan igen fornemme de to store maskiners massive tilstedeværelse. Nu arbejdes der videre på, at få færdiggjort de sidste ting. 

tt6-12.jpg
tt6-16.jpg
tt6-15.jpg
tt6-20.jpg
tt6-17.jpg
tt6-13.jpg

Torsdag d. 27. april 2023

Trebuchet Torsdag #7 

Spændende nyheder i vente! Ikke kun har vi en helt ny blide på Middelaldercentret, men vi har også opdateringer om dens ældre og endnu større søster. Læs videre for at finde ud af mere!

 

Vores nye blide er nu på plads og er blevet tjæret, for at beskytte den mod vejret. Vores dygtige tømrer og smed, Ben, har arbejdet hårdt på at tilføje de sidste detaljer. Han har bygget en skinne til projektilerne, smedet og installeret udløseren og tilføjet alle de komplekse detaljer, der gør dette middelalderlige våben til et sandt vidunder. Med alle disse forbedringer vil den nye blide snart være klar til testskud. Og vi er glade for at kunne annoncere, at den måske endda vil være klar til offentlig brug tidligere Sankt Hans aften som oprindeligt planlagt.

 

Men det er ikke alt det spændende, vi har at fortælle. Vores ældre og endnu mere imponerende blide vil snart gennemgå nogle tiltrængte reparationer. I øjeblikket hænger den omkring 30 centimeter over jorden, mens der bliver bygget et nyt fundament under den. Nogle trædele vil blive repareret og udskiftet for at sikre, at begge blider er fuldt funktionsdygtige og klar til at imponere besøgende på Middelaldercentret i mange år fremover.

 

Vi kan ikke vente med at vise disse fantastiske maskiner i aktion.

Medieval trebuchet
Detail of forged trigger mechanism on a medieval trebuchet.
Detail of forged metal parts on a medieval trebuchet.
Handsaw cutting through wood.
Medieval trebuchet
Detail fo wood construction of a medieval trebuchet.

Torsdag d. 25. maj 2023

Trebuchet Torsdag #8 

"Intense Focus Unleashed" - Se vores blidemestre i aktion!

Vores nye blide har skudt dagligt i nogle dage nu. Dette er testfasen, hvor de sidste justeringer bliver sat minutiøst på plads, så alt er klar til Skt. Hans Aften store event.

 

Sæt kryds i kalenderen til en aften, der vil sætte himlen i brand! På Skt. Hans Aften inviterer vi alle til at overvære en ekstraordinær begivenhed, hvor vores blider står i centrum. Men der er mere på programmet: 2 ekstraordinære ridderturneringer, guidede ture, en middelalderby fuld af liv og selvfølgelig, det traditionelle bål.

Trebuchet master working on a medieval trebuchet.
Trebuchet master stading on a medieval trebuchet.
2 medieval knights galoping in front of a trebuchet.
Two medieval trebuchets at the Medieval Center in Denmark.

Mandag d. 26. juni 2023

Dagen, som vi alle har ventet på, er endelig kommet!

Den 23. juni 2023 viste Middelaldercentret stolt to fuldt funktionsdygtige blider frem igen. Som en del af den særlige og traditionelle fejring af Skt. Hans aften blev begge blider affyret med ildkugler til stor fornøjelse for vores gæster og begejstringen hos blidermestre.

FOLLOW US

  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • LinkedIn
Middelaldercentret blide

Melden Sie sich für vnseren Newsletter an

Und seien Sie immer auf dem Laufenden.

Tak, du er nu tilmeldt!

bottom of page